مجله سلامتی دلتا

مجله دلتا

مجله سلامتی دلتا

مجله دلتا

راز داشتن استخوان های محکم

با افزایش سن بخصوص بعد از ۳۰ سالگی، تراکم استخوان‌ها شروع به کم شدن می‌کند.
تقویت استخوان

استخوان‌ها ستون بدن هستند و مانند سایر اعضای بدن نیاز به رسیدگی و تغذیه مناسب دارند. بیماری‌های استخوان معمولا تا مدت‌ها بدون علامت و پنهان هستند. بنابراین تقویت استخوان برای پیشگیری از این مشکلات امری ضروری است. برای شناخت راه‌های موثر در تقویت استخوان‌ها با بخش سلامت مجله دلتا همراه شوید.

روش‌های تقویت استخوان

مصرف انجیر

پنج عدد انجیر متوسط تازه حاوی حدودا ۹۰ میلی‌گرم کلسیم و سایر مواد مغذی برای استخوان‌ها مانند پتاسیم و منیزیم است. انجیر خشک شده نیز درست مثل انجیر تازه مفید است. نصف فنجان انجیر خشک حاوی ۱۲۰ میلی‌گرم کلسیم است.

توجه به کمبود کلسیم

اگر رژیم غذایی کلسیم کافی نداشته باشد، کلسیم مورد نیاز بدن از استخوان‌ها برداشته می‌شود. کمبود کلسیم موجب کاهش تراکم استخوان‌ها می‌شود.

مصرف ماهی‌

ماهی‌ها حاوی مجموعه‌ای از مواد مغذی برای تقویت استخوان‌ها هستند. آن‌ها حاوی ویتامین D هستند که برای جذب کلسیم و امگا۳ ضروری است. ۸۵ گرم کنسرو ماهی قزل آلا حاوی ۱۸۳ میلی‌گرم کلسیم است. چرا چنین مقدار بالایی؟ چون استخوان‌های کوچک و نرم این ماهی در فرآیند کنسرو شدن با گوشت آن همراه هستند( شما متوجه آن‌ها نمی‌شوید).
تقویت استخوان ها

مصرف بادام

دو قاشق غذاخوری روغن بادام حاوی ۱۱۲ میلی‌گرم کلسیم است. به علاوه، بادام حاوی پتاسیم و همچنین پروتئین است که نقش حمایتی در ساخت استخوان‌های قوی ایفا می‌کنند.

مصرف بامیه

بامیه سرشار از ویتامین C، A و مواد معدنی مختلفی مانند کلسیم و پتاسیم است. بامیه حالت قلیایی بدن را بالا می‌برد و خواص ضدالتهابی دارد. در نتیجه برای حفاظت از غضروف‌ها و کاهش التهاب مفاصل موثر است و مصرف آن توصیه می‌شود.

تحرک کافی

انجام روزانه حداقل ۳۰ دقیقه ورزش و فعالیت بدنی برای حفظ استحکام استخوان ضروری است. ورزش در تاندون‌ها(زردپی) و عضلات موثر است و فشارهای اضافی را از روی استخوان‌ها برمی‌دارد.
تقویت مفاصل

خوردن میگو

میگو حاوی ماده‌ای بنام گلوکزامین است که در غضروف‌سازی و تقویت استخوان نقش دارد. این ماده به‌راحتی در منابع دیگر یافت نمی‌شود.

دریافت مواد معدنی

مهم‌ترین مواد معدنی برای تقویت استخوان شامل موارد زیر هستند:
  •  منیزیم: در اسفناج، چغندر، بامیه، گوجه فرنگی، سیب زمینی و کشمش وجود دارد.
  •  پتاسیم: در گوجه فرنگی، سیب زمینی، اسفناج، پرتقال، موز و آلو وجود دارد.
  • ویتامین C: در فلفل قرمز و سبز، پرتقال، گریپ فروت، بروکلی، توت فرنگی و آناناس وجود دارد.
  • ویتامین K: در کلم برگ، سبزی خوردن، اسفناج و شلغم وجود دارد.

پیشنهاد مطالعه: مطلب منابع طبیعی ویتامین D را بشناسید را بخوانید.

کمبود ویتامین B12 با بدن چه می کند؟

ویتامین‌های گروه B شامل 9 ویتامین می‌شوند که جزو ویتامین‌های بسیار مهم برای بدن هستند.
عوارض کمبود ویتامین B12

ویتامین B12 یکی از مواد مغذی مورد نیاز بدن است که در بدن انسان تولید نمی‌شود. این ویتامین نقش مهمی در ساخت گلبول‌های قرمز دارد و به سیستم عصبی نیز کمک زیادی می‌کند. بنابراین تامین این ویتامین برای بدن بسیار مهم است. اما چگونه بفهمیم دچار کمبود این ویتامین مهم هستیم؟ در این مطلب از مجله دلتا شما را با نشانه‌ها و عوارض کمبود ویتامین B12 آشنا خواهیم کرد.

سوزن سوزن شدن دست و پا

ویتامین B12 در سیستم عصبی در تولید قسمت مهمی از سلول‌های عصبی نقش مهمی دارد. این سلول‌ها در انتقال پیام‌های اعصاب محیطی موثرند. بنابراین کم بودن ویتامین B12 در بدن، سوزن سوزن شدن دست و پا را به دنبال دارد.

مشکلات حرکتی عضلات

با گذشت زمان، آسیب دیدن اعصاب محیطی ناشی از فقدان ویتامین B12 می‌تواند منجر به مشکلات حرکتی و ضعف عضلانی شود.

کمبود ویتامین b12

کم‌خونی

وجود ویتامین B12 در ساخت گلبول‌های قرمز خون موثر است. بنابراین کم‌خونی از عوارض کمبود ویتامین B12 در بدن است. کم‌خونی خود عوارض زیادی چون رنگ‌پریدگی، خستگی، تپش قلب و تنگی نفس را به دنبال دارد.

مشکلات دهان

ورم و التهاب زبان و زخم‌های متعدد دهانی می‌توانند از نشانه‌های نرسیدن ویتامین B12 کافی به بدن باشند.

مشکل در تفکر

کمبود ویتامین B12 ممکن است باعث ایجاد اختلال شناختی شود. این اختلال شامل مشکل در تفکر یا از دست دادن حافظه است. طبق مطالعات انجام شده کمبود این ویتامین با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است.

 کمبود ویتامین ب

مشکلات گوارشی

کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 خون‌رسانی مطلوب به دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عارضه باعث ناراحتی‌های گوارشی نظیر تهوع و سوء هاضمه خواهد شد.

رفع کمبود

ویتامین B12 محلول در آب است و بدن نمی‌تواند آن را ذخیره کند. بنابراین مصرف منظم مواد غذایی حاوی این ویتامین حائز اهمیت است. این ویتامین در غذاهایی مانند گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، لبنیات و ماهی وجود دارد.

پیشنهاد مطالعه: مطلب چرا سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود؟ را بخوانید.

واکسن های کرونای وارداتی

برنامه واکسینه کردن افراد در مقابل ویروس کرونا از گروه‌های در معرض خطر آغاز شده و ادامه دارد.
واکسن های کرونا در ایران

واکسیناسیون کرونا در ایران از روز ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ آغاز شده است. روند واکسیناسیون بر اساس سند ملی واکسیناسیون کووید ۱۹ پیگیری می‌شود. واکسن‌های کرونا از کشورهای مختلف برای اجرای برنامه واکسیناسیون وارد ایران شده است. در ادامه این مطلب از مجله دلتا اطلاعات واکسن های کرونا در ایران خواهیم پرداخت.

واکسن اسپوتنیک وی روسی

این واکسن در دمای منفی ۲۰ درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شود.  فاصله بین دو نوبت تزریق آن ۲۸ روز است. نوبت اول این واکسن آبی رنگ و نوبت دوم آن قرمز رنگ است. سن مجاز برای تزریق واکسن کرونا «اسپوتنیک وی» بالای ۱۸ سال است.

تزریق این واکسن برای مادران باردار و شیرده، افراد دارای بیماری حاد و همچنین افرادی که سابقه واکنش‌های حساسیتی شدید داشته اند، ممنوع است. مقدار دوز واکسن برای تزریق به هر نفر ۰.۵ میلی‌گرم است.

واکسن بهارات هندی

واکسن هندی یکی دیگر از واکسن های کرونا در ایران است. فاصله بین دو نوبت تزریق این واکسن نیز ۲۸ روز است. موارد ممنوعیت و محدودیت سنی این واکسن نیز عینا مشابه واکسن روسی است.

رنگ ماده هر دو نوبت این واکسن یک شکل بوده و تعداد دوز واکسن در هر ویال ۱۰ دوز نیم میلی‌لیتری است. ویال این واکسن قبل از تزریق باید تکان داده شود.

واکسن کرونا

واکسن چینی

فاصله بین دو نوبت تزریق این واکسن کرونا هم ۲۸ روز بوده و تزریق آن برای افراد مسن‌تر تا سن ۶۰ سال هم مجاز است. بعد از باز شدن ویال این واکسن بلافاصله باید تزریق شود و دو نوبت آن نیز به یک شکل است.

در هر ویال واکسن، یک دوز واکسن وجود دارد و ویال آن قبل از تزریق باید ۲ تا ۳ مرتبه تکان داده شود. ممنوعیت مصرف این واکسن نیز مشابه دو نوع قبلی است.

واکسن آسترازنکا کره جنوبی

فاصله بین دو نوبت تزریق واکسن آسترازنکا ۴ تا ۱۲ هفته است. در مورد واکسن آسترازنکا برای خانم‌های باردار، اعلام شده که این افراد اگر در ریسک بالای ابتلا به ویروس کرونا هستند(مانند کارکنان بهداشتی و درمانی) می‌توانند واکسن را دریافت کنند.

همچنین خانم‌های بارداری که مبتلا به بیماری‎‌های زمینه‌ای هستند لازم است با این واکسن واکسینه شوند. قبل از واکسیناسیون نیازی به تست بررسی بارداری نیست.

همچنین توصیه شده آن دسته از زنانی که به فرزند خود شیر می‌دهند، اگر در ریسک بالای ابتلا به ویروس کرونا هستند، واکسینه شده و نیازی به قطع شیردهی پس از واکسیناسیون نیست.

پیشنهاد مطالعه: مطلب آیا واکسن کرونا بدن را آهن‌ربا می‌کند؟ را بخوانید.

ترفندهای مبارزه با چین و چروک صورت

عواملی چون اشعه خورشید، کم‌خوابی، استرس و کم‌آبی در چروک شدن پوست صورت موثر هستند.
درمان چین و چروک

چین و چروک‌های ریز و درشت پوست نتیجه کمبود رطوبت و بدنبال آن کاهش خاصیت ارتجاعی پوست هستند. در گذشته بروز این خطوط در چهره از افزایش سن و روند پیری خبر می‌داد. اما امروزه به دلیل سبک زندگی مدرن، افراد در سنین پایین نیز دچار چروک صورت می‌شوند. در بخش سلامت مجله دلتا به شما راهکارهای کاهش و درمان چین و چروک صورت را ارائه می‌دهیم.

درمان خانگی

ایجاد چروک در پوست ناگهان اتفاق نمی‌افتد. برای درمان آن نیز باید صبر و حوصله داشته باشید.

روغن نارگیل

استفاده منظم از روغن نارگیل می‌تواند رطوبت مورد نیاز پوست را بطور کامل تامین کند. این امر به معنای کاهش چروک شدن پوست خواهد بود. این روغن در رفع لک و تیرگی پوست نیز موثر است. روغن نارگیل را باید شب در قسمت‌های آسیب دیده پوست ماساژ دهید. سپس صبح روز بعد صورت خود را بشویید.

رفع چین و چروک

آلوئه‌ورا

استفاده از ژل گیاه آلوئه‌ورا به شکل ماسک صورت به‌دلیل وجود ویتامین E فراوان و خاصیت ترمیم‌کنندگی می‌تواند در درمان چین و چروک صورت موثر باشد. این روش باید منظم و حداقل ۹۰ روز انجام شود.

سفیده تخم مرغ

سفیده تخم‌مرغ با ترکیب ویتامین‌ و پروتئین خاصی که دارد می‌تواند شگفتی‌هایی برای پوست ایجاد کند. این ترکیبات علاوه بر کاهش و رفع چروک صورت، به سفت شدن پوست و جلوگیری از افتادگی آن کمک فراوانی می‌کند. سفیده تخم‌مرغ را روی پوست قرار دهید و پس از  خشک شدن کامل، آن را با آب ولرم بشویید.

ماسک موز

ویتامین‌ها و پتاسیم موجود در موز می‌تواند به محو شدن لکه‌های تیره کمک کند. همچنین ماسک موز می‌تواند باعث کاهش چین و چروک صورت شود. موز له شده را  به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی پوست قرار داده و سپس آن را با آب گرم بشویید.

مواد غذایی برای کاهش چروک صورت

سبزی شاهی

شاهی یک ضدعفونی کننده داخلی پوست است. شاهی سرشار از پتاسیم و ویتامین‌های A، C، K،B1 و B2 بوده و در درخشان کردن پوست موثر است.

رفع چین و چروک

کلم بروکلی

کلم بروکلی یک نیروگاه بسیار قوی از ترکیبات ضدالتهاب و ضد پیری است. ماده مغذی لوتئین موجود در کلم بروکلی، خواص ضد چروک و ضد پیری زیادی دارد.

اسفناج

اسفناج یک گیاه آبرسان پوست است که تولید کلاژن را در بدن افزایش می‌دهد. این امر باعث محکم شدن پوست و صاف نگه داشتن آن می‌شود.

آجیل ها

بسیاری از آجیل‌ها بخصوص بادام سرشار از ویتامین E هستند. این ویتامین در ترمیم بافت‌های پوست، حفظ رطوبت و محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش نقش حیاتی ایفا می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: مطلب این کارها به پوست شما آسیب می‌زند را بخوانید.

کاهش اسید معده بدون دارو!

درد زیر قفسه سینه، مزه تلخ دهان و سوزش سر دل از علائم رفلاکس هستند.
کاهش اسید معده

سلامت دستگاه گوارش و روند مناسب هضم و جذب غذاها عامل کلیدی موثر در سلامت بدن است. اسید معده اولین ماده گوارشی است که روند هضم را آغاز می‌کند. اما ترشح بیش از حد این اسید موجب خروج آن از معده و برگشت آن به سمت مری و گلو می‌گردد. مصرف برخی غذاها این حالت را تشدید کرده و برخی دیگر از غذاها در بهبود این وضعیت موثرند. در این مطلب از مجله دلتا به شما خواهیم گفت چه مواد غذایی در کاهش اسید معده تاثیر دارند.

عسل

عسل یکی از موثرترین مواد غذایی در تسکین بیماری‌های گوارشی است. این ماده غنی، خواص ضدباکتری داشته و بیماری‌های مرتبط با معده مانند زخم را از بین می‌برد. عسل همچنین به درمان رفلاکس معده کمک شایانی می‌کند.

ویتامین B6

ویتامین B6 به بدن کمک می‌کند تا ترکیبات خاصی را متابولیزه کند که در کاهش اسید معده تاثیرگذار هستند. سفیده تخم‌مرغ منبع سرشار ویتامین B6  است. همچنین لوبیا، نخود فرنگی، چغندر و ماهی نیز حاوی این ویتامین هستند. در کل یک رژیم غذایی غنی از پروتئین و کم‌کربوهیدرات، تا حد زیادی در کاهش رفلاکس اسید کمک خواهد کرد.

درمان رفلاکس معده

زیره‌ سبز

دانه‌های زیره‌ سبز برای خنثی‌ کردن اسید معده فوق‌العاده‌ هستند. این دانه‌ها به هضم غذا کمک می‌کنند و درد معده را سریع و فوری تسکین می‌دهند.

برگ ریحان

برگ ریحان یک ضدنفخ قوی است که از تشدید مشکلات گوارشی جلوگیری می‌کند. خواص آرام‌بخش برگ ریحان موجب می‌شود که مشکل اسیدی شدن معده‌ پس از مدت کوتاهی برطرف شود.

زنجبیل

زنجبیل یکی از قدیمی‌ترین داروهای کاهش دهنده اسید معده است. ریشه زنجبیل حاوی ترکیبات گیاهی است که می تواند به کاهش اسید معده و رفلاکس معده کمک کند. زنجبیل باعث افزایش ضربان قلب می‌شود. بنابراین در مصرف آن زیاده‌روی نکنید.

درمان سوزش معده

موز

موز به دلیل پتاسیم بالایی که دارد به طور معمول برای کاهش اسید معده توصیه می‌شود. همچنین مقادیر کافی ویتامین B6 نیز در موز وجود دارد که برای کاهش تهوع نیز مفید است.

شیرین بیان

شیرین بیان به عنوان درمان گیاهی بیماری‌های گوارشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این داروی گیاهی در کاهش علائم آزاردهنده گوارشی و درمان رفلاکس موثر است.

پرهیز غذایی برای رفلاکس اسید معده

  • غذاهای سرخ‌شده و پرچرب می‌توانند باعث شل شدن دریچه مری و بدنبال آن برگشت اسید معده شوند.
  • از مصرف مرکبات، سبزیجاتی نظیر گوجه‌فرنگی و مکمل‌های ویتامین C با معده خالی اجتناب کنید. همچنین مصرف انواع سرکه را به حداقل برسانید.

پیشنهاد مطالعه: مطلب درمان علائم گوارشی ناشی از کرونا را بخوانید.