عدس یکی از حبوباتی است که از قدیمالایام در اکثر نقاط دنیا کشت میشده است . گیاهشناسان اعتقاد دارند که این ماده حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . این ماده غذایی از نظر مقدر پروتئین بسیار غنی است و در بین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از آن پروتئین دارد. با پیام دلتا همراه باشید تا این خوراکی بینظیر را بهتر بشناسید.
عدس از نظر طب قدیم ایران، معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر است؛ یعنی پوست آن گرم و خودش قابض است؛ به عبارت دیگر، پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال است.
جوانهها دارای انواع ویتامین همچون ویتامین B12 هستند و برای کمخونی حاد مصرف جوانه بسیار موثر است. جوانههای گندم، عدس، ماش و یونجه سرشار از ویتامین و پروتئین بوده ولی کالری کمی دارند. همچنین ویتامین C و E در آنها به وفور یافت میشود.
مصرف جوانهها به دلیل اینکه حاوی ویتامین E است، برای درمان ناباروری و پیشگیری از بیماریهای قلبی، عروقی و سرطان موثر است. همچنین کسانی که پوست آنها در زمستان خشک میشود، میتوانند از نرمکنندههای حاوی ویتامین E که از جوانهها ساخته شده است، استفاده کنند. مصرف جوانهها برای حفظ سلامت پوست به ویژه در دوران سالمندی توصیه میشود.
این جوانه حاوی ویتامینهای A، B، C، اسید فولیک و املاح آهن، فسفر و کلسیم است. این جوانه مقوی قلب، تصفیهکننده خون، شستشو دهنده کلیهها و افزاینده انرژی است. همچنین فیبر آن نقش موثری در کاهش کلسترول و پرفشاری خون و تنظیم ترشح انسولین دارد و به دلیل پروتئین زیاد خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.
عدسها میتوانند به راحتی به هر نوع سوپ یا سالادی افزوده شوند . یا مقداری مناسبی از آن را در آب ریخته و به آن سیبزمینی یا حتی کمی برنج اضافه نمایید و اجازه دهید تا کاملاً پخته شوند .شما میتوانید به مدت 12 ماه، عدس را در مکانهای خشک، خنک و تاریک ذخیره کنید و در صورت پخت هم تقریباً به مدت 3 روز میتوانید آن را در یخچال نگهداری کنید.
برخی بر این عقیدهاند که مصرف این مادهی مغذی باعث چاقی میشود. اما باید بدانید که راز تناسب اندام در رعایت حد تعادل است. اگر به طور منظم و البته بدون افراط عدس مصرف میکنید، گام مؤثری در رسیدن به تناسب اندام برداشتهاید.
به خاطر اینکه عدس سرشار از زینک (روی) است. این مادهی معدنی به کنترل گرسنگی و مقابله با ریزهخواری بین وعدههای غذایی کمک زیادی میکند. شما میتوانید با یک پیاله عدس به طور کامل سیر شوید.
عدس حاوی میزان قابل توجهی پروتئین است که در چهارچوب رژیم لاغری توصیه میشود؛ چون این ماده برای استحکام عضلانی و پیشگیری از شل شدن آنها لازم و ضروری است. همچنین این مادهی خوراکی حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که مانع از تجمع آب و مایعات در بافتها شده و از احتباس آب پیشگیری میکند.
مواد لازم
ماست را با آب لیموترش مخلوط کنید و سپس عدس پخته و لهشده را به آن اضافه کنید. این مخلوط را در مخلوطکن بریزید تا کاملاً یکدست شود. این مخلوط را برای 20 دقیقه روی پوست قرار دهید. این ماسک باعث شفافیت و پاکیزگی پوست میشود.
از هرچه بگذرید از این دانههای خوراکی مغذی برای رژیم لاغری بدنتان نمیتوانید بگذرید. در حقیقت، بعضی از دانههای گیاهی خواص شگفتانگیزی برای بدن دارند و همچنین باعث لاغری میشوند. تاثیر این دانهها در کاهش وزن بسیار زیاد است. با مجله پیام دلتا همراه باشید تا راز تناسب اندام و لاغری افراد را بیشتر بدانید.
حتما در خصوص فواید و خواص تخم شربتی زیاد شنیدهاید. این دانههای کوچک سرشار از فیبرهای محلول و غیرمحلول در آب هستند. اگر به طور مرتب از این دانهها مصرف کنید، تأثیر زیادی در افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش تدریجی وزن پیدا میکنید. یادتان باشد تخم شربتی تأثیر زیادی در گردش خون و سوخت و ساز بدن دارد؛ چون حاوی درصد زیادی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است. این اسیدهای چرب به کاهش کلسترول بد و تریگلیسیرید و همچنین افزایش کلسترول خوب بدن کمک زیادی میکنند.
بیدلیل نیست که تخم کتان روز به روز شهرت بیشتری در بین مردم پیدا میکند. این دانههای کوچک حاوی میزان زیادی فیبر است و بهترین منبع گیاهی برای تهیهی یک سالاد رژیمی شناخته شدهاند. علاوه بر این، تخم کتان سرشار از میزان زیادی استروژن بوده است و به طور خلاصه دانههای شگفتانگیزی هستند. نتایج پژوهشها نشان میدهد که با مصرف تخم کتان، فیبر بیشتری در مقایسه با مصرف غلات وارد بدن میشود. این دانهها برای مقابله با یبوست و کاهش میزان کلسترول خون موثر عمل میکنند.
دانه خردل طعم خوبی دارد و شما میتوانید برای خوشمزهتر کردن ماهی، گوشت و سالادهای رژیمی و گیاهی از آن استفاده کنید. دانه خردل مکمل طبیعی امگا 3، کلسیم، فیبر، آهن، منیزیم، فسفر، پروتئین، سلنیوم و زینک است. این دانههای کوچک برای بهبود هضم غذا مفید هستند؛ چون ترکیباتی دارند که باعث ترشح شیره معده میشود.
این دانهها احساس سیری ایجاد میکنند، در افزایش سوخت و ساز بدن نقش دارند و سرشار از اسید اولئیک، لینولئیک، پالمیتیک، استئاریک، آراشیدیک و لسیتین هستند. ترکیبات مذکور به کاهش میزان چربی بد خون کمک میکنند. تخمه آفتابگردان به عملکرد خوب کبد نیز کمک میکند. فیبرهای موجود در این دانهها به ویژه باعث کاهش جذب کلسترول در رودهها شده و اجازه نمیدهد چربیها در بدن جمع شوند.
پسیلیوم یک فیبر قابل انحلال است که از دانههای گیاه پلانتاگو اواتا گرفته شده است و به عنوان ملین و حجیمکننده مدفوع استفاده میشود. این فیبر محلول در آب میتواند بدون جذب یا تجزیه کامل از دستگاه گوارش عبور کند. در عوض آب را جذب کرده و تبدیل به مادهای چسبناک میشود که برای یبوست، اسهال، قند خون، فشار خون، کلسترول و کاهش وزن مفید است.
زیره یک ادویه درمانی بسیار موثر در کاهش نفخ شکم و البته چاقی است. این ماده تلخمزه ادویه بومی کشورهای آسیایی است و یکی از بهترین مواد موثر در از دست دادن چربی شکم به شمار میآید. با خوردن زیره در 20 روز میتوان به طور مستمر شاهد کاهش وزن کلی بدن و کمتر شدن سایز شکم و کمر بود.
یکی از انواع دانهها که به تسریع کاهش وزن کمک میکند، دانه چیا است. آنها به خاطر مقدار بالای فیبر محلول و نامحلول به علاوه آنتی اکسیدان مشهور هستند. آنها همچنین شامل اسیدهای چرب امگا 3 و آمینو اسیدهای ضروری نیز هستند و به عنوان غذای سالم شناخته میشود. جذب منظم آنها به مبارزه با هضم کند و یبوست کمک میکند. به علاوه، آنها متابولیسم را افزایش می دهند و چربی شکم را کاهش میدهند.
دانههای گشنیز، دانههای قهوهای کوچکی هستند که با طعم مرکبات تشخیص داده میشود. با اینکه مصرف آنها به اندازه گزینههای قبلی رواج چندانی ندارد اما دانههایی برای لاغری با مزایای دارویی وجود دارد. مواد مغذی فعالیت متابولیکی را تحریک و به تنظیم سطح گلوکز خون کمک میکنند.
سهم ضعیف نیاسین به کاهش احساس اضطراب برای توقف میل سیریناپذیر خوردن کمک میکند، آنها حاوی آمینو اسیدها هستند که از تشکیل ماهیچه در هنگام بهبود عملکرد فیزیکی پشتیبانی میکنند. آنها منبع فیبر رژیمی هستند که برای بهبود هضم و کنترل کلسترول توصیه میشود.
آیا میدانستید یکی از بهترین دانههایی که به کاهش وزن کمک میکند، دانه کدو تنبل است. آنها از هر دانه دیگری، روی بیشتری دارند که برای کاهش وزن حائز اهمیت است. روی به ساخت هورمون تستوسترون که عامل تشکیل ماهیچه و سوختن چربی است، کمک میکند.
شاهدانه برای کاهش وزن و بهبود کارکرد مغز بسیار مفید است. تاثیر این دانه در کاهش وزن دو برابر است. اول از همه، در هر سه قاشق غذاخوری شاهدانه، 12 گرم پروتئین وجود دارد؛ در ثانی، حاوی چربی امگا3 است که به آب کردن چربی در بدن کمک میکند.
کینوآ در حقیقت دانه گیاهی است و جزء حبوبات محسوب نمیشود. بله کینوآ یک شِبهدانه نامیده میشود؛ زیرا طبخ این دانه همانند حبوبات است. کینوآ منبعی غنی از تمام آمینواسیدها، پروتئینها، فیبر گیاهی، روی، منیزیم و حتی برخی از چربیهای مفید است.
در شرایطی که برخی انتخابهای غذایی میتوانند به پیشگیری یا افزایش خطر ابتلا به بیماری منجر شوند، همه بیماریها فقط از طریق رژیم غذایی قابل پیشگیری یا درمان نیستند.
به گزارش مجله پیام دلتا، آنچه برای خوردن انتخاب میکنید، آثار عمیقی بر سلامت کلی بدن شما دارد. پژوهشها نشان دادهاند که عادتهای غذایی بر خطر ابتلا به بیماری تاثیرگذار هستند. در شرایطی که برخی غذاها ممکن است موجب بیماریهای مزمن شوند، برخی دیگر خواص دارویی و محافظتی قوی ارائه میکنند؛ پس درواقع غذا میتواند همچون دارو عمل کند.
با وجود این، رژیم غذایی در هیچ شرایطی به تنهایی نمیتواند و نباید جایگزین دارو شود. اگرچه بسیاری از بیماریها از طریق تغییرات غذایی و سبک زندگی قابل پیشگیری، بهبودپذیر یا حتی قابل درمان هستند، بسیاری موارد دیگر این گونه نیستند.
بسیاری مواد مغذی موجود در مواد غذایی سلامت انسان را تقویت و از بدن ما در برابر بیماری ها محافظت میکنند. به همین سبب، مصرف مواد غذایی کامل و مغذی اهمیت دارد؛ زیرا ترکیبات منحصر به فرد موجود در آنها با همکاری یکدیگر تاثیری دارند که یک مکمل غذایی در ایجاد شرایطی مشابه با آن ناتوان است.
اگرچه بدن انسان به مقادیر کم ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد اما آنها برای حفظ سلامت مطلوب بدن انسان ضروری هستند. رژیمهای غذایی غربی که سرشار از غذاهای فرآوریشده هستند و میزان محصولات کامل و تازه در آنها کم است، به طور معمول با کمبود محتوای ویتامینها و مواد معدنی مواجه هستند. چنین کمبودهایی میتواند خطر ابتلا به بیماری را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
به عنوان مثال، مصرف ناکافی ویتامین C، ویتامین D و فولات ممکن است به ترتیب به قلب انسان آسیب برساند، موجب اختلال در عملکرد سیستم ایمنی شوند و خطر ابتلا به برخی انواع سرطان را افزایش دهند.
مواد غذایی مغذی از جمله سبزیجات، میوهها، لوبیاها و غلات حاوی ترکیبات گیاهی مفید مختلفی، مانند آنتی اکسیدانها هستند. آنتی اکسیدانها از سلولها در برابر آسیب ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد که ممکن است به بیماری منجر شود، محافظت میکنند.
مطالعات نشان دادهاند افرادی که رژیم غذایی آنها سرشار از آنتی اکسیدانهای پلیفنولی است، نرخ پایینتر افسردگی، دیابت، زوال عقل و بیماری قلبی را تجربه میکنند.
فیبر بخشی ضروری از یک رژیم غذایی سالم محسوب میشود. این ماده نه فقط گوارش و دفع مواد زائد را بهبود میبخشد بلکه باکتریهای مفید در روده بزرگ را تغذیه میکند؛ از این رو، مواد غذایی سرشار از فیبر، مانند سبزیجات، لوبیاها، غلات کامل و میوهها، به محافظت در برابر بیماری، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند. از سوی دیگر، رژیمهای غذایی کمفیبر با افزایش خطر ابتلا به بیماریها، از جمله سرطان روده بزرگ و سکته مغزی پیوند خوردهاند.
پروتئین و چربی به طور کلی نقشی مهم در بدن انسان دارند. اسید آمینهها – واحدهای سازنده پروتئین – به عملکرد سیستم ایمنی، ساخت عضله، سوخت و ساز و رشد کمک میکنند، در شرایطی که چربیها سوخت مورد نیاز بدن را تامین و به جذب مواد مغذی بدن کمک میکنند.
اسیدهای چرب امگا-3 که در برخی مواد غذایی، مانند ماهیهای چرب وجود دارند، به تنظیم سطوح التهاب کمک میکنند و با بهبود سلامت قلب و سیستم ایمنی پیوند خوردهاند.
مواد غذایی مغذی ممکن است خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهند، در شرایطی که عکس این مسئله برای غذاهای به شدت فرآوریشده صادق است؛ یعنی انتخاب غذاهای ناسالم میتواند خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد.
رژیمهای غذایی ناسالم حاوی نوشیدنیهای شیرین، فستفود و غلات پالایششده از دلایل اصلی ابتلا به شرایطی مانند بیماری قلبی، دیابت و چاقی هستند. این غذاهای فرآوریشده به باکتریهای روده بزرگ نیز آسیب میرسانند و موجب مقاومت به انسولین، التهاب مزمن و خطر کلی ابتلا به بیماری میشوند.
طی یک تحقیق با حضور بیش از 100 هزار نفر مشخص شد که هر 10 درصد میزان افزایش مصرف غذای فرآوریشده به افزایش 12 درصدی خطر ابتلا به سرطان منجر میشود.
از سوی دیگر، پژوهشها نشان دادهاند که رژیمهای غذایی سرشار از غذاهای گیاهی و محتوای کم غذاهای فرآوریشده به تقویت سلامت انسان کمک میکنند؛ به عنوان مثال، رژیم غذایی مدیترانهای که سرشار از چربیهای سالم، غلات کامل و سبزیجات است، با کاهش خطر بیماری قلبی، بیماریهای انحطاط عصبی، دیابت، برخی انواع سرطان و چاقی پیوند خورده است.
از دیگر الگوهای غذا خوردن که محافظت در برابر بیماری را نشان دادهاند، میتوان به رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهان و مبتنی بر غلات کامل اشاره کرد.
در واقع، برخی رژیم های غذایی ممکن است روند برخی بیماریها را معکوس کنند؛ به عنوان مثال، رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهان نشان دادهاند که بیماری سرخرگ کرونر را معکوس میکنند، در شرایطی که سبکهای زندگی بسیار کم کربوهیدرات ممکن است در برخی افراد به بهبود دیابت نوع 2 کمک کنند.
افزون بر این، رژیمهای غذایی مغذی، مانند رژیم غذایی مدیترانهای، نسبت به رژیمهای غذایی غربی با کیفیت بهتر زندگی و نرخهای پایینتر افسردگی پیوند خوردهاند و ممکن است حتی طول عمر انسان را افزایش دهند.
چنین یافتههایی ثابت میکنند که رژیمهای غذایی سالم و مغذی به عنوان دارویی پیشگیرانه عمل میکنند.
در شرایطی که برخی انتخابهای غذایی میتوانند به پیشگیری یا افزایش خطر ابتلا به بیماری منجر شوند، همه بیماریها فقط از طریق رژیم غذایی قابل پیشگیری یا درمان نیستند. عوامل بسیار دیگری بر سلامت و خطر ابتلا به بیماری تاثیرگذار هستند.
خطر ابتلا به بیماری بسیار پیچیده است. اگرچه یک رژیم غذایی ضعیف میتواند موجب ابتلا به بیماری شود، اما عوامل بسیار دیگری نیز باید در نظر گرفته شوند. ژنتیک، استرس، آلودگی، سن، عفونتها، خطرات شغلی و انتخابهای سبک زندگی، مانند ورزش نکردن ، سیگار کشیدن و مصرف الکل نیز میتواند در این زمینه تاثیرگذار باشند.
به هر حال، غذا نمیتواند جبرانی برای انتخابهای سبک زندگی ضعیف، ژنتیک یا عوامل دیگر مرتبط با ابتلا به بیماری باشد.
اگرچه رعایت یک رژیم غذایی سالمتر میتواند به پیشگیری از بیماری کمک کند، درک این نکته اهمیت دارد که غذا نمیتواند و نباید جایگزین دارو شود. داروها برای نجات جان انسانها و درمان بیماریها توسعه یافتهاند. در شرایطی که ممکن است بیش از حد تجویز شوند یا به عنوان راهحلی ساده برای مشکلات غذایی و سبک زندگی استفاده شوند اما داروها گزینهای ارزشمند برای مقابله با بیماری در نظر گرفته میشوند.
از آنجا که بهبودی فقط با رژیم غذایی یا سبک زندگی حاصل نمیشود، نادیده گرفتن درمان دارویی و تمرکز بر رژیم غذایی به تنهایی میتواند خطرناک و حتی مرگبار باشد.
انتقال به یک رژیم غذایی مبتنی بر مواد غذایی کامل میتواند سلامت شما را به روشهای مختلف بهبود ببخشد. از جمله مواد غذایی با فواید چشمگیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بنابراین، رعایت یک رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی کامل، مانند میوهها و سبزیجات، سادهترین روش برای بهرهمندی از فواید دارویی مواد غذایی است.
قطعا سیگار و نیکوتین موجود در آن سلامت شما را به خطر میاندازد . البته در این میان سیگارهای الکترونیک میتوانند جایگزین مناسبتری باشند که سلامتی و طول عمر شما را بیشتر میکنند. به هر حال، با تحقیقات فعلی میتوان اعلام کرد که سیگارهای الکترونیکی از سیگارهای کلاسیک، کمخطرتر هستند. در واقع با مصرف اینگونه محصولات، احتمالاً یکی دو سال بیشتر زنده خواهید ماند و البته مشکلات کمتری را نیز برای اطرافیان خود ایجاد خواهید کرد.
به گزارش مجله پیام دلتا، امروزه، سیگارهای الکترونیکی به عنوان راهکاری برای ترک سیگار به حساب میآیند. با این حال، پزشکان و کارشناسان از سراسر جهان، نگرانی خود را در مورد محبوبیت این شکل خاص از اعتیاد به نیکوتین اعلام کردهاند. هرچند پاسخ به این پرسش که آیا سیگارهای الکترونیکی برای سلامت انسان خطر دارند یا نه؟ از یک بله و خیر ساده، پیچیدهتر است.
سازمان سلامت جهانی به اهمیت جایگزینی سیگارهای کلاسیک با سیگارهای الکترونیک اصرار دارد و همین موضوع باعث شده است تا نظر کارشناسان بیشتری به مضرات سیگارهای الکترونیکی جلب شود. بسیاری از شهرهای بزرگ جهان در برخورد با سیگارهای الکترونیکی، رویهای برابر با سیگارهای کلاسیک را در پیش گرفتهاند. مصرف اینگونه سیگار در محلهای عمومی در اغلب شهرهای جهان ممنوع است.
یکی از دلایلی که نمیتوان با دقت بالا، به بررسی ضررهای سیگار الکترونیک پرداخت، زمان کمی است که از تاریخ ساخت این محصولات گذشته است. موضوعی که باعث شده است هنوز نتوان از طریق آماری، مضرات این شکل نوین از مصرف نیکوتین را اثبات کرد. هرچند از نظر علمی میتوان ارتباط بسیاری از مشکلات جسمانی و روحی را با مصرف اینگونه محصولات اثبات کرد.
در بهار امسال، دانشگاه علوم پزشکی استنفورد یک بررسی دقیق روی مایع استفادهشده در سیگارهای الکترونیکی کرده و به این نتیجه رسیده است که مصرف این ماده، شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات عروقی را افزایش میدهد.
با نزدیک کردن این ماده به سلولهای انسانی، مشکلات زیادی برای سلول از جمله تغییر شکل دیانای و مرگ سلولی رخ داده است. خون اشخاصی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده میکنند، نیز نشانههایی از همین شکل نابودی دارد.
این آزمایش نشان میدهد که برخلاف باورهای معمول، سیگارهای الکترونیکی در خصوص بیماریهای قلبی، سکته و بیماری عروقی، تفاوت چندانی با سیگارهای کاغذی ندارند و نمیتوانند جایگزینی مناسب محسوب شوند.
تحقیقات دیگر نیز نشان میدهد که برخلاف باورهای پیشین، اشخاصی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده میکنند، 56? بیشتر در معرض بیماریهای قلبی قرار دارند. شانس سکته مغزی نیز با مصرف اینگونه محصولات، 30? افزایش مییابد. سازمان اعتیاد آمریکا نیز این ارقام را به ترتیب، 34? و 25? میداند که باز هم نشاندهنده خطرات سیگار الکترونیک و ویپ است.
یک ارتباط عجیب بین مصرف سیگار الکترونیکی و تشنجهای عصبی وجود دارد. به نظر میرسد نورونهای مغز که مسئول احساسات و حافظه هستند، تحت تأثیر مایع استفادهشده در اینگونه محصولات قرار میگیرند.
این موضوع وقتی خطرناکتر میشود که بدانیم بسیاری از ویپهای ارزانقیمت، از مایعات غیر استاندارد استفاده میکنند که درصد نیکوتین و دیگر مواد مضر آن، 52 درصد بیشتر از استاندارد جهانی و حتی سیگارهای کلاسیک است.
افراد زیر 18 سال، شانس بیشتری برای مسمومیت با نیکوتین دارند. همین موضوع اثبات میکند که نیاز بیشتری به بررسی و کنترل مصرف سیگارهای الکترونیکی در کودکان و نوجوانان است.
سازمان غذا و داروی آمریکا FDA یک بررسی دقیق از رابطه سیگارهای الکترونیکی و تشنج داشته است که نشان میدهد از نظر آماری نیز این دو موضوع را میتوان به هم مرتبط دانست. در بین سالهای 2010 تا 2018، بیش از 35 مورد تشنج بعد از مصرف ویپ گزارش شده است. موضوع نگرانکنندهتر اینکه در بعضی از موارد فقط پس از یک یا دوبار مصرف سیگار الکترونیکی این اتفاق رخ داده است. این آمار در سال 2019 افزایش داشته و به 127 مورد از تشنج پس از مصرف ویپ رسیده است.
مشکلات پس از بارداری ناشی از مصرف سیگارهای کلاسیک و کاغذی بر کسی پوشیده نیست. موضوعی که خطرناک به نظر میرسد این است که بسیاری از زنان باردار باور دارند که مصرف سیگارهای الکترونیکی در هنگام بارداری بیخطر است.
آزمایشها و تحقیقات نشان میدهد که مصرف هر شکل از نیکوتین در هنگام بارداری، تأثیراتی دائمی را بر مغز، ریه و قلب نوزاد خواهد داشت؛ یعنی مصرف یک سیگار الکترونیکی نه فقط نسل کنونی را تحت تأثیر قرار میدهد بلکه آینده سلامت جامعه را نیز به خطر میاندازد.
به نظر میرسد ارتباطی مستقیم بین مصرف سیگارهای الکترونیکی و افسردگی وجود داشته باشد. البته هنوز مشخص نیست که این ارتباط به دلیل مصرف سیگار یا افسردگی پیشین فرد رخ داده است اما آمار نشان میدهد که مصرف این محصولات، ارتباطی 50? با افسردگی دارد. این آمار در سیگارهای کلاسیک نیز با سیگارهای الکترونیکی برابری میکند.
در هر صورت تأثیر نیکوتین بر شرایط روحی انسان اثبات شده است. تأثیراتی که میتواند رشد مغزی انسان را به خطر بیندازد. رشد مغز تا 25 سالگی ادامه دارد و متأسفانه اغلب کاربران سیگارهای الکترونیکی، زیر 25 سال سن دارند. بیماریهای روانی مثل افسردگی، استرس، پنیک و وسواس، ارتباط مستقیم با مصرف نیکوتین دارند. نیکوتینی که ماده اصلی تشکیلدهنده سیگارهای الکترونیکی است.
به نظر میرسد ارتباط سیگارهای الکترونیکی با مغز، بیشتر از دیگر اعضای بدن انسان باشد. وجود منگنز در مایع مصرفی در سیگارهای الکترونیکی باعث شده است تا نگرانیها زیادی در مورد مصرف بالای این سیگارها وجود داشته باشد.
مصرف منگنز برای بدن انسان ضروری است، اما این مصرف باید بهصورت خوراکی باشد. جذب منگنز از طریق ریه، مستقیماً به مغز منتقل میشود. سردرد و ضعف جسمانی از نشانههای مسمومیت با منگنز است که با مصرف عادی سیگارهای الکترونیکی نیز روی میدهد. با مصرف بلندمدت منگنز، مشکلات تمرکز، ضعف حافظه و بیماریهای جسمانی دیگر نیز به فهرست نشانههای مسمومیت با این ماده اضافه میشود.
یکی از عمده دلایلی که اغلب مصرفکنندگان سیگارهای کلاسیک به ویپ روی میآورند، مشکلات ریوی و تنفسی است. هرچند سیگارهای الکترونیکی با سوختن تنباکو عمل نمیکنند اما مواد شیمیایی زیادی را به ریه انسان وارد میکنند.
بسیاری از کاربران باور دارند که سیگارهای الکترونیکی، خطری برای ریه انسان ندارند اما تحقیقات نشان داده که هرچند ضرر این سیگارها برای ریه، از سیگارهای عادی کمتر است، باز هم نمیتوان این محصولات را بیخطر دانست. مصرف کروم موجود در سیگارهای الکترونیکی با بیماریهایی مثل آسم و سرطان ریه و نای، ارتباط مستقیم دارد. موضوعی که نباید در مصرف ویپ نادیده گرفته شود.
پاسخ این پرسش با توجه به جدید بودن این محصولات چندان ساده نیست، اما با یک نگاه علمی به شیوه های تولید، میتوان پرخطر بودن آنها را تأیید کرد. شباهتهای زیادی بین سیگارهای جدید و قدیمی وجود دارد که نشاندهنده مشکلات جسمی و روحی احتمالی با مصرف این محصولات است.
هرچند به نظر میرسد خطرات این سیگارها از سیگار کلاسیک، کمتر باشد، اما بوی مناسب و شکل ظاهری فرد باعث شده تا مصرف روزانه این محصولات از سیگار کلاسیک بیشتر شود.
آمار نشان میدهد که فردی که روزانه 10 نخ سیگار کاغذی مصرف میکرده، پس از روی آوردن به ویپ، مصرفی چندین برابر داشته است. همین مصرف بیشتر در عمل، خطرات فراوانی را جسم و روح شخص اعمال میکند.
بههرحال با تحقیقات فعلی میتوان اعلام کرد که سیگارهای الکترونیکی، از سیگارهای کلاسیک، کمخطرتر هستند. در واقع با مصرف اینگونه محصولات، احتمالاً یکی دو سال بیشتر زنده خواهید ماند و البته مشکلات کمتری را نیز برای اطرافیان خود ایجاد خواهید کرد. هرچند پاسخ پرسش مذکور همچنان «نه » است.
تا به حال نام شیر گیاهی را شنیدهاید؟ شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند، بسیار مناسب است.
به گزارش مجله پیام دلتا، برخی افراد مانند گیاهخواران یا افرادی که نسبت به لاکتوز (قند طبیعی شیر) یا کازئین(یکی از پروتئینهای شیر) حساسیت دارند؛ این محصول لبنی را به کل از برنامهی غذایی خود حذف کردهاند. این افراد به جای شیر گاو از شیرهای گیاهی استفاده میکنند که ارزش غذایی متفاوتی دارند.
این نوع از شیرها یا نوشیدنیهای گیاهی از غلاتی مانند جودوسر، برنج، شاه بلوط و همچنین سویا یا مغزهایی مانند بادام و فندق و غیره تهیه میشوند؛ به این صورت که این مواد را با آب خیس کرده و صاف میکنند. نوشیدنی حاصل را شیر مینامند.
شیرهای گیاهی به طور کلی حاوی میزان قابل توجهی ویتامینها، فیبرهای غذایی و مواد معدنی هستند. این شیرها فاقد کلسترول و چربیهای حیوانی بوده و دارای چربیهای خوب یعنی چربیهای اشباعنشده هستند که سلامت دستگاه قلب و عروق را بالا میبرند. این نوشیدنیها جایگزینهای مناسب و خوبی برای شیرهای حیوانی بوده و بسیار زود هضم میشوند.
البته در این میان، ترکیب شیر با پودر بادام جایگاه خاصی دارد و نه تنها برای کودکان بلکه به بزرگترها هم توصیه میشود که در رژیم روزانه خود این نوشیدنی خاص را قرار دهند. شیر بادام جایگزین خوبی برای شیر سفید و ساده است؛ چون خاصیت درمانی مختلفی دارد.
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A ,B و E و همچنین میزان زیادی کلسیم، آهن و منیزیم و فیبر دارد.
یکی از شناختهشدهترین و پرمصرفترین نوشیدنیهای گیاهی شیر سویا است که از لوبیای سویا گرفته میشود. این نوشیدنی از نظر ارزش غذایی و از نظر سطح پروتیدها (3.8 گرم پروتئین در هر لیتر) و لیپیدها شباهت زیادی با شیر گاو دارد.
شیر سویا فاقد لاکتوز، اسیدهای چرب اشباعشده و کلسترول است. باید بدانید که این شیر حاوی ایزوفلاون(هورمونهای گیاهی) نیز هست که روی مسائلی مانند تعادل عملکرد تیروئید یا تعادل هورمونی تاثیر میگذارد.
این نوشیدنی از برنج جوشاندهشده و آرد برنج کامل تهیه میشود و حاوی میزان کمی پروتئین (1 گرم در هر لیتر) و کلسیم است. این شیر سرشار از قندهای دیرجذب است و فاقد کلسترول و لاکتوز محسوب میشود. شیر برنج انرژی خوبی به بدن میرساند و برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز یا کلسترول بالای خون رنج میبرند، مناسب است.
شیر نارگیل از مایع و گوشت میوهی نارگیل گرفته میشود. این نوشیدنی سرشار از آهن، پتاسیم و فسفر است. علاوه بر این، شیر نارگیل را منبع خوب منگنز، مس، سلنیوم و زینک میدانند.
شیر جوی دو سر سرشار از کربوهیدراتهای پیچیده و همچنین حاوی کلسیم و فیبر است و منبع خوب انرژی محسوب میشود. این شیر همچنین حاوی بتا گلوکان است که مانند فیبرها عمل میکند و میتواند قند و چربی خون را کنترل کند. شیر جوی دوسر فاقد لاکتوز و کلسترول است و برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز و کلسترول بالای خون رنج میبرند، یک نوشیدنی مناسب محسوب میشود.
نوشیدنی شاه بلوط سرشار از مواد معدنی، کلسیم و قندهای دیرجذب است. این شیر زودهضم است و مواد معدنی خوبی به بدن می رساند. شیر شاه بلوط باعث افزایش فلور روده میشود و برای مقابله با حالت اسیدیتهی معده مفید است.
شیر فندق سرشار از ویتامینها و همچنین آنتی اکسیدان، ضد کرم و تجدیدکنندههای مواد معدنی است. این نوشیدنی بسیار زودهضم است و به بدن ما کلسیم، آهن، منیزیم و اسیدهای چرب غیراشباع میرساند. این شیر برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به گلوتن رنج میبرند، مناسب است.
شیرهای گیاهی طعمهای مختلفی دارند و شاید لازم باشد چند شیر را امتحان کنید تا شیر مورد نظر و باب طبعتان را پیدا کنید. معمولاً شیر بادام و شیر جو دو سر خوش طعمتر هستند.
شما میتوانید شیرهای گیاهی شیرین و وانیلی را برای صبحانه انتخاب کنید. برای آشپزی شیر سویا فوقالعاده است. این شیر مانند شیر گاو است. شیر بادام نیز یکی از شیرهای چرب محسوب میشود و برای آشپزی مناسب است. همچنین شما میتوانید از شیر برنج برای تهیه کلوچه استفاده کنید، فقط باید توجه داشته باشید که این شیر خیلی زود میبرد.
تهیهی شیر گیاهی سه مرحله دارد:
برای تهیهی شیر گیاهی اول باید غلات، دانهها و مغزهای روغنی یا حبوبات را آسیاب شود.
البته میتوانید از آرد یا پودر آنها استفاده کنید. سپس به آن آب اضافه کرده و در نهایت صاف میکنند. برای تهیه بعضی از این شیرها به فر نیز نیاز هست.
برای تهیهی 250 میلیلیتر شیر بادام به 50 گرم بادام نیاز دارید. بگذارید بادامها به مدت چند ساعت خیس بخورند، پوست آنها را بکنید و سپس در مخلوطکن ریخته و با دو لیوان آب مخلوط کنید. سپس این شیر را از صافی رد کنید. شیرتان آماده است. کار سختی نیست، امتحان کنید.
برای تهیهی دو لیتر شیر سویا، 250 گرم دانهی سویا بخرید. سویاها را یک روز کامل بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید. اگر دوست داشتید پوست آنها را بگیرید. سویاها را با نیم لیتر آب مخلوط کنید و سپس یک و نیم لیتر دیگر آب به آن اضافه کنید و به مدت 30 دقیقه بپزید. سپس مایع را آبکش کنید و شیر به دست آمده شیر سویا است.
یا اینکه میتوانید سویاهای خیسخورده را کاملاً آسیاب کنید و با 1 لیتر آب مخلوط کنید. سپس مایع مخلوطشده را آبکش کنید. مایعی که صاف شده است، شیر سویا نام دارد.
حتما این شیرهای گیاهی را به خصوص برای تغذیهی بچهها یا سالمندان استفاده کنید البته قبل از مصرف حساسیت و آلرژیهای معده و سیستم بدنتان را چک کنید.