مجله سلامتی دلتا

مجله دلتا

مجله سلامتی دلتا

مجله دلتا

عدس ؛ خوراکی باهوش ها

عدس فقط خوراکی باهوش‎ها نیست! یک خوراکی همه‎کاره است با کلی خاصیت! با دلتا همراه باشید.
عدس

عدس یکی از حبوباتی است که از قدیم‎الایام در اکثر نقاط دنیا کشت می‎شده است . گیاه‎شناسان اعتقاد دارند که این ماده حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . این ماده غذایی از نظر مقدر پروتئین بسیار غنی است و در بین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از آن پروتئین دارد. با پیام دلتا همراه باشید تا این خوراکی بی‎نظیر را بهتر بشناسید.

عدس

خواص عدس از نظر طب سنتی

عدس از نظر طب قدیم ایران، معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر است؛ یعنی پوست آن گرم و خودش قابض است؛ به عبارت دیگر، پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال است.

کاهش کلسترول و تنظیم قند خون

  • عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین‎های گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی همچون آهن، کلسیم و فسفر است. این ماده، منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش‎دهنده کلسترول است که نه تنها کمک به کاهش کلسترول می‎کند بلکه خاصیت تنظیم قند خون هم دارد؛ زیرا فیبر بالای آن از افزایش قند خون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می‎کند.

خواص دیگر

  •  به علت داشتن آهن برای رفع کم‎خونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
  • این ماده لعاب‎دار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتی‎های روده توصیه می‎شود.
  • برای درمان زخم‎های دهان و گلو و دیفتری، آن را بپزید و آب آن را غرغره کنید .
  • برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .
  • مصرف این ماده مغذی در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه به علت مقادیر قابل ملاحظه‎ای از فولات و منیزم آن است.
  • مصرف این ماده مخصوصاً برای خانم‎هایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کم‎خونی می‎شود که برای مادر خوب نیست؛ چون نوزاد بعد از به دنیا آمدن از شیر مادر تغذیه می‏‎کند.
  • آرد عدس بوداده تشنگی را قطع می‎کند، معده را نیرو می‏‎بخشد، صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو می‎نشاند و حرارت را کم می‌کند.

عدس

خواص جوانه عدس

جوانه‌ها دارای انواع ویتامین همچون ویتامین B12 هستند و برای کم‎خونی حاد مصرف جوانه بسیار موثر است. جوانه‎های گندم، عدس، ماش و یونجه سرشار از ویتامین و پروتئین بوده ولی کالری کمی دارند. همچنین ویتامین C و E در آنها به وفور یافت می‎شود.

مصرف جوانه‎ها به دلیل اینکه حاوی ویتامین E است، برای درمان ناباروری و پیشگیری از بیماری‎های قلبی، عروقی و سرطان موثر است. همچنین کسانی که پوست آنها در زمستان خشک می‎شود، می‎توانند از نرم‎کننده‎های حاوی ویتامین E که از جوانه‎ها ساخته شده است، استفاده کنند. مصرف جوانه‎ها برای حفظ سلامت پوست به ویژه در دوران سالمندی توصیه می‎شود.

جوانه عدس انرژی را زیاد می‎کند

این جوانه حاوی ویتامین‎های A، B، C، اسید فولیک و املاح آهن، فسفر و کلسیم است. این جوانه مقوی قلب، تصفیه‎کننده خون، شستشو دهنده کلیه‎ها و افزاینده انرژی است. همچنین فیبر آن نقش موثری در کاهش کلسترول و پرفشاری خون و تنظیم ترشح انسولین دارد و به دلیل پروتئین زیاد خاصیت سیر‎کنندگی بالایی دارد.

طرز تهیه

عدس‎ها می‎توانند به راحتی به هر نوع سوپ یا سالادی افزوده شوند . یا مقداری مناسبی از آن را در آب ریخته و به آن سیب‎زمینی‎ یا حتی کمی برنج اضافه نمایید و اجازه دهید تا کاملاً پخته شوند .شما می‎توانید به مدت 12 ماه، عدس را در مکان‎های خشک، خنک و تاریک ذخیره کنید و در صورت پخت هم تقریباً به مدت 3 روز می‎توانید آن را در یخچال نگهداری کنید.

عدس

چرا عدس به لاغری کمک می‎کند؟

برخی بر این عقیده‎اند که مصرف این ماده‎ی مغذی باعث چاقی می‎شود. اما باید بدانید که راز تناسب اندام در رعایت حد تعادل است. اگر به طور منظم و البته بدون افراط عدس مصرف می‏‎کنید، گام مؤثری در رسیدن به تناسب اندام برداشته‎اید.

به خاطر اینکه عدس سرشار از زینک (روی) است. این ماده‎ی معدنی به کنترل گرسنگی و مقابله با ریزه‎خواری بین وعده‎های غذایی کمک زیادی می‎کند. شما می‎توانید با یک پیاله عدس به طور کامل سیر شوید.

عدس حاوی میزان قابل توجهی پروتئین است که در چهارچوب رژیم لاغری توصیه می‎شود؛ چون این ماده برای استحکام عضلانی و پیشگیری از شل شدن آن‎ها لازم و ضروری است. همچنین این ماده‎ی خوراکی حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که مانع از تجمع آب و مایعات در بافت‎ها شده و از احتباس آب پیشگیری می‎کند.

مزایای مصرف عدس در دوران بارداری

  • فولیک اسید موجود در عدس از نقص در هنگام تولد مانند بی‎مغزی جلوگیری می‎کند.
  • نصف فنجان عدس حاوی 179 میلی‎گرم فولات است که نوعی ویتامین ب است که به رشد سلول‎های جدید کمک می‎کند. خانم‎های باردار روزانه به مصرف 600 میلی‎گرم فولات نیاز دارند.
  • فولیک اسید در بارداری تاثیر منفی داروها بر بدن را از بین می‎برد. اگر سیگار می‎کشید یا مشروب می‎خورید، فولیک اسید موجود در عدس باعث جذب مواد مضر می‎شود.
  • عدس همچنین سرشار از پروتئین است. پروتئین به رشد ماهیچه‎های جنین کمک می‎کند.
  • فیبر موجود در عدس از بیماری‎های مجاری گوارشی جلوگیری می‎کند. این فیبر چاقی را کنترل می‎کند و مانع از بالا رفتن کلسترول می‎شود. نصف فنجان عدس حاوی 8 میلی‎گرم فیبر است.
  • یبوست یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری است که با مصرف عدس غنی از فیبر برطرف می‎شود.
  • مطالعات نشان می‎دهد، عدس نقشی مهمی در عملکرد بیولوژیکی مغز دارد.
  • اگر در دوران بارداری میگرن دارید، می‎توانید با مصرف عدس که غنی از ویتامین ب 5 است، با استرس و میگرن مقابله کنید.

ماسک عدس

مواد لازم

  • یک قاشق غذاخوری ماست
  • یک قاشق غذاخوری عدس
  • یک قاشق مرباخوری آب لیموترش

طرز تهیه

ماست را با آب لیموترش مخلوط کنید و سپس عدس پخته و له‎شده را به آن اضافه کنید. این مخلوط را در مخلوط‎کن بریزید تا کاملاً یکدست شود. این مخلوط را برای 20 دقیقه روی پوست قرار دهید. این ماسک باعث شفافیت و پاکیزگی پوست می‎شود.

عدس

مضرات عدس

  • مصرف زیاد عدس باعث ضعف دید می‎شود.
  • کسانی که اختلالات قاعدگی دارند، عدس نخورند.
  • خوردن عدس در شب باعث کابوس و مالیخولیا می‎شود.
  • کسانی که تصلب شرائین دارند، عدس کم بخورند.
  • زیاده‎روی در خوردن عدس باعث جذام می‎شود.
  • افرادی که آنژین صدری دارند، عدس کم بخورند.
  • زیاده‎روی در خوردن عدس ضعف اعصاب می‎آورد.
  • افراد سوداوی عدس کم بخورند.
  • خوردن زیاد عدس باعث سخت ادراری می‎شود.
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.