نقرسی های عزیز سلام! این بار با یک رژیم غذایی دیگر به سراغ شما آمدهایم، رژیم های غذایی که فقط مخصوص شما است؛ مثل رژیم دش! با پیروی از این رژیم ها برای همیشه با نقرس، التهاب مفاصل و درد ناشی از آن خداحافظی کنید؛ البته این رژیم ها ( dash ) هم باید و نبایدهای خاص خودشان را دارند؛ با صفحه سلامتی مجله دلتا همراه باشید.
نقرس نوع دردناکی از بیماری آرتروز است و زمانی رخ میدهد که سطح بالای اسید اوریک در خون سبب تشکیل کریستالها در داخل و اطراف مفصل میشود؛ رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی میتواند این بیماری را کنترل کند؛ چه بخوریم تا نقرس نگیریم؟ ما جواب سؤال شما را میدانیم.
آیا میدانستید که داشتن اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به بیماری نقرس را افزایش میدهد؟ اصلا چه رژیم غذایی و خوراکیهایی این بیماری و التهاب مفاصل را درمان میکند؟
خوردن چه خوراکیهایی میزان اسید اوریک بدن را کنترل میکند؟ آیا میدانید؟
ویتامین C موجود در مواد غذایی به کاهش میزان اسید اوریک کمک میکند؛ پس مصرف آبمیوه، سالاد میوه و سبزی های ویتامین دار را بیشتر کنید.
برخی تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن قهوه در حد اعتدال، به ویژه قهوه کافئین دار معمولی، ممکن است با کاهش خطر التهاب مفاصل و نقرس ارتباط داشته باشد.
تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدن آب ریسک ابتلا به حملات نقرسی را کاهش میدهد؛ پس با نوشیدن هر لیوان آب در ۲۴ ساعت پیش از حمله، ریسک و درصد احتمال وقوع این بیماری کاهش مییابد.
محققان دریافتهاند که مصرف لبنیات کم چرب مقدار اسید اوریک دفع شده از طریق ادرار را افزایش میدهد؛ برای مثال، افرادی که در طول روز از لبنیات کم چرب مثل شیر و ماست استفاده میکنند، اسید اوریک کمتری به نسبت کسانی که مصرف نکردهاند، در خونشان یافت شده است.
با سبزیجات ریشهای میتوان غذا هایی مناسب برای نقرس تهیه کرد. غذا هایی که در سرمای زمستان گرمتان نگه خواهد داشت. هویج، سیبزمینی شیرین و برخی ادویه ها برای این بیماری مفید هستند؛ مثلا میتوانید از سوپ گرم زنجبیل استفاده و به جای مرغ و گوشت، سبزیجات و ادویه های گرم مصرف کنید.
همانطور که گفته شد، نقرس بیماری دردناک ورم مفاصل است که در اثر افزایش اسید اوریک در خون به علت مصرف مواد غذایی حاوی اسید آمینه “پورین” به نسبت زیاد ایجاد میشود.
اسید اوریک زیاد خون در مفاصل به شکل کریستال هایی تهنشین میشود و در برخی از مفاصل قرمزی، متورم و گرم شدن، درد و التهاب ایجاد میکند؛ مردان بیش از زنان به این بیماری دچار میشوند.
البته شما میتوانید در رژیم غذایی خودتان از خوراکی هایی با مقدار متوسط پورین استفاده کنید؛ میپرسید چه غذاها و خوراکی هایی؟ ادامه مطلب را همچنان بخوانید.
این غذا ها حاوی 9 تا 100 میلیگرم نیتروژن پورین ( متوسط ) در 100 گرم غذا هستند که شما میتوانید از آنها در رژیم غذایی خودتان استفاده کنید.
این غذاها و خوراکی ها هم حاوی مقادیر ناچیز پورین هستند و میتوانند برای بیماران مبتلا به نقرس ( نقرص) مفید باشند: مثلا شما میتوانید در وعده صبحانه و رژیم غذایی خود از نان (سفید)، کره یا مارگارین (در حد اعتدال )، کیک و کوکی ها، غلات، پنیر، شکلات، قهوه، تخم مرغ، دسر ژلاتین و انواع سالاد میوه ( به خصوص گیلاس) استفاده کنید.
نقرسی های عزیز صبحانه، ناهار و شام خود را این گونه تهیه و میل کنید؛ این فقط یک پیشنهاد غذایی برای رژیم شما است.
تأثیر رژیم غذایی دش ( DASH ) برای برخی افراد مبتلا به نقرس مانند دارو های درمانی آنها مؤثر است. در رژیم غذایی دش، افراد مصرف چربی ها، قندها و نمک را کاهش میدهند و به جای آن از میوه ها، سبزیجات، غلات سبوس دار، پروتئین بدون چربی و لبنیات کم چرب استفاده میکنند.
یک رژیم غذایی سالم برای افراد مبتلا به نقرس باید حاوی همه گروههای غذایی باشد؛ مثلا خوراکیها و غذا هایی مانند موارد زیر به کاهش میزان اسید اوریک کمک کرده و برای سلامت قلب هم مفید است.
تا اینجا درباره رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به این بیماری صحبت کردیم، حالا به سراغ پرهیز های غذایی این بیماران میرویم.
اجتناب از خوردن گوشتهایی مانند جگر، قلوه و گوشت گاو و گوسفند که سطوح بالای پورین دارند و به سطح بالای اسید اوریک خون کمک میکنند.
برخی از انواع غذا های دریایی مانند ساردین ها و ماهیان دریایی حاوی پورین بسیار بالا برای این بیماران نامناسب هستند.
مطالعات نشان دادهاند که سبزیجات با پورین بالا، مانند مارچوبه و اسفناج خطر ابتلا به نقرس و حملات آن را تشدید میبخشند.
اگر نقرس دارید و از طرف دیگر هم به مصرف الکل اعتیاد پیدا کردهاید، منتظر عواقب و پیامد های جدی آن باشید.
بنابراین، این باید و نباید های غذایی را در رژیم خودتان در نظر بگیرید؛ تا بیماری نقرس را برای همیشه درمان کنید.